
Bordo pasaport sahibi Türk vatandaşlarının Polonya vizesi başvurusu yapabilmeleri için ilk önce pasaportlarının geçerlilik tarihi vizenin bitiş tarihinden itibaren asgari 3 ay daha geçerli olması gereklidir Evlilik veya boşanma nedeniyle soyadı değişikliği varsa pasaportun güncel şartlara uygunluğu kriteri aranmakta olup, pasaporttaki tüm bilgilerin kimlik bilgileriyle uyumlu olması gerekmektedir.
Polonya vizesi için gerekli evraklar Polonya İstanbul Başkonsolosluğu ve Polonya Ankara Büyükelçiliğinin talep ettiği şekilde hazırlanmalıdır. Şirket evrakları, sponsor evrakları, maaş bordrosu, banka hesap özeti gibi evraklar vize başvuru sahibinin çalıştığı şirketten temin edeceği evraklardır. Aynı zamanda seyahat sağlık sigortası, otel ve uçak rezervasyonlarının da hazırlanması gereklidir. Polonya vizesi için gereken evraklar vize başvuru başvurusunda bulunacak kişilerin Polonya seyahatlerinin amacını, seyahat masraflarını karşılamayı taahhüt eden mali kaynaklarının şeklini ve başvuru sahibinin seyahat sonrası ülkesine dönmesini kanıtlayan Türkiye'deki maddi bağların varlığını kanıtlayan belgeler olması gereklidir. Polonya vizesi için gereken evrakların dikkatli bir şekilde hazırlanması önem arz etmektedir. Evrakların geçerli olma koşulları, hangi evrakların fotokopisi hangi evrakların asıllarının beyan edileceği, seyahat amacını ve talep edilen vize türünü destekleyen belgeler olup olmadıkları evrakların ilk hazırlık aşamasında belirlenmelidir. İstenilen evrakların güncel olması önemlidir. Güncel olmayan evraklarla yapılan vize başvuru işlemleri konsolosluk tarafından reddedilmektedir. Polonya vizesi için evraklar, seyahat amacını destekleyen özellikte olmalıdır. Başvuru dosyasındaki tüm evraklar birbiriyle bağlantılı ve destekler biçimde olmalıdır. Şirket görev ya da izin yazısı, şahsi dilekçe ve başvuru formunda verilen bilgiler başvuru yapılan vize türünün dışında olmamalıdır.Polonya Konsolosluğu başvuru yapıldığında ya da evraklar teslim edildikten sonra gerekli durumda ek evrak isteyebilmektedir.
Polonya vizesi başvuru değerlendirilmesinde tek yetkili makam Polonya Konsolosluğudur. Polonya vizesi ortalama olarak 15 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır. Ancak konsolosluğun ek evrak istemesi, konsolosluğun yoğun olması veya tatil günlerinde denk gelmesi halinde bu süreç uzayabilmektedir. Bu nedenle herhangi bir sorunla karşılaşılmaması için başvurunun seyahat tarihine en az 4 hafta en fazla 90 gün kala yapılması gereklidir.
Ek evrak talebi olduğu durumlarda evraklar tekrar incelemeye alınacağından işlem süresi uzayabilmektedir. Eksiksiz ve tam evraklarla başvuru yapmak bu nedenle önemlidir. Ek evrak isteği ya da randevu yoğunluğundan dolayı vize çıkış süresi 30 güne kadar uzayabilmektedir. Konsolosluk bazı durumlarda başvuru sahibini görüşmeye çağırabilmektedir.
Polonya vize başvurularında kullanılacak pasaportların son 10 yıl içerisinde çıkarılmış olması zorunludur. Polonya Konsolosluğu, son 10 yıl içerisinde çıkarılmamış, vize başvuru sahibinin Polonya seyahati dönüşü en az 3 ay geçerliliği olmayan, deforme olmuş, yıpranmış, yeni görünümünü kaybetmiş ve vize basım işlemlerinin gerçekleşebilmesi için en az 2 boş sayfası olamayan pasaportlarla gerçekleştirilen vize başvurularını kabul etmemektedir.
Polonya Konsolosluğu Vize Başvuru İşlemleri
Polonya Konsolosluğu Biyometri İşlemi Hakkında
İtalya, Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İzlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan gibi birçok ülkede kullanılan ve her geçen gün biraz daha yaygın hale gelen biometri işlemi, 25 Eylül 2014 tarihinden itibaren Türkiye'de de kullanılmaktadır.
10 parmaktan daha az sayıdaki parmağın parmak izinin alınması mümkün ise, maksimum sayıda parmak izi alınır. Ancak parmak izi verilmesi önündeki engel geçiciyse, başvuru sahibi engelin ortadan kalkmasından sonra yapacağı ilk vize başvurusunda parmak izi vermelidir .
Polonya Konsolosluğu Başvuru Bölgeleri
Polonya Konsolosluğu'na vize başvurusu ya da konsolosluk işlemleri başvurusu yapacak kişiler başvurularını yapmadan önce, İşlemlerinin hangi Polonya Konsolosluğu'nun yetki alanına girdiğini kontrol etmelidir.
Ankara ve Ankara çevresinde bulunan illerde ikamet eden kişilerin vize ve konsolosluk işlemleri Polonya Ankara Büyükelçiliği'nin yetki alanında yer almaktadır. Polonya Ankara Büyükelçiliği görev bölgesi için tıklayınız.
Polonya Fahri Konsolosluklarının ya da Polonya Konsolosluğu tarafından yetkilendirilmiş Vize Başvuru Merkezlerinin yalnızca başvuruları kabul ettikleri, karar konusunda yetkili olmadıkları unutulmamalıdır.
Polonya Schengen vize müracaatında bulunacak kimseler istisnai durumları dışında işsiz ise, bakmakla yükümlü olduğunuz kişilerin geçimlerini sağlayabilecek düzenli ve yeterli bir gelir düzeyine sahip değil ise ve ya teminat olarak gösterebileceği banka hesabı, tapu, araç ruhsatı ve Türkiye'de bağlayıcı etmenlerini ispat edememesi halinde potansiyel bir göçmen olarak kabul edilecek olması sebebi ile vize işlemlerini başarılı bir şekilde sonlandırma durumu düşük bir olasılık olacaktır.
<p style="box-sizing: inherit; margin: 0px; padding: 0px; color: rgb(74, 74, 74); font-family: BlinkMacSystemFont, -apple-system, " segoe="" ui",="" roboto,="" oxygen,="" ubuntu,="" cantarell,="" "fira="" sans",="" "droid="" "helvetica="" neue",="" helvetica,="" arial,="" sans-serif;="" font-size:="" 16px;"="">Bu ve benzeri koşullara sahip Polonya vize başvurularında bulunacak kimselerin yukarıda belirtilmiş bilgileri göz önünde bulundurarak ve bu bilgileri teyit ederek vize başvurularına bu bilgiler dahilinde başlamalı Polonya seyahatlerini vize başvurularının başarılı bir şekilde sonuçlanmasının ardından planlamalıdırlar.