Çalışma İzni

Yabancı uyrukluların Türk anayasasının 4817 sayılı kanunu ile birlikte çalışma izinleri vardır. Bu kanun kapsamında yabancılar için Süreli çalışma izni düzenlenmiştir. Türkiye’de yabancıların çalışması izne tabidir. Ev hizmetlerinde çalışarak çocuk bakacak olan yabancılar, yaşlı bakacak yabancılar, hasta bakacak yabancılar ve şirketlerde çalışacak yabancılar olarak da sınıflandırmalar yapılmaktadır. Bu çalışma izinleri için farklı evraklar ve farklı başvuru şekilleri olmaktadır.

* Çalışma izni başvuruları yalnızca işveren tarafından veya işverenin yetkilendirmiş olduğu bir danışmanlık firması yapılmaktadır.

 

EV HİZMETİ ÜZERİNDEN ÇALIŞMA İZNİ NASIL ALINIR ? (ÇOCUK BAKIMI - HASTA VEYA YAŞLI BAKIMI)

Evinizde, gündelikçi, yardımcı vb. olarak yabancı personel malesef çalıştıramazsınız. Sadece çocuk bakımı, yaşlı bakımı ve hasta bakımı için yabancı uyruklu bakıcı çalıştırabilirsiniz. Bu kişilere çalışma izni yaptırma zorunluluğu bulunmaktadır. 

> Evde bakımı yapılmak üzere, 15 yaşından küçük çocuk veya 65 yaşından büyük yaşlı olmalıdır.

> Ağır yatalak hastalar için Erkek personellere de çalışma izni alınabilir.

> Evde sadece bir yabancı çalıştırabilirsiniz.


Evinizde çalışacak olan yabancı uyruklu kişiye çalışma izni çıkartabilmeniz için Türkiye'de ikamet izni bulunması gerekmektedir. Bu noktada Turkpermit, ikamet izni ve çalışma izni konusunda sizlere yardımcı oluyor. 

Yabancıyı izinsiz çalıştıran işveren veya işveren vekillerinin, yabancının sınır dışı edilme işlemleri konusundaki yükümlülükleri hakkında 4817 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin üçüncü fıkrası “Çalışma izni bulunmayan yabancıyı çalıştıran işveren veya işveren vekillerine her bir yabancı için beş bin Türk Lirası idarî para cezası verilir. Bu durumda, işveren veya işveren vekili yabancının ve varsa eş ve çocuklarının konaklama giderlerini, ülkelerine dönmeleri için gerekli masrafları ve gerektiğinde sağlık harcamalarını karşılamak zorundadır.” hükmü amir olup bu düzenleme çerçevesinde işlem tesis edilecektir.

Peki çalışma izni çıkarabilmeniz için hangi belgelere gerek var ?

İŞVERENE AİT BELGELER

> E- imza ( Turkpermit E - imza bayisidir.)

> İşverenin Nüfus Cüzdan Fotokopisi

> Eğer hasta bakımı yapılacak ise, doktor veya sağlık raporu

> Yaşlı bakımında, anne veya babanın kimlik fotokopisi ve ikametgah adresi

YABANCIYA AİT BELGELER

> 2 adet biyometrik fotoğraf

> Yabancının pasaport fotokopisi

> Yabancının ikamet izin kartının fotokopisi

* Çalışma Bakanlığı gerekli gördüğü hallerde ek belge ve bilgi talep edebilir.

Çalışma izni harç ve tutarlarını görmek için sayfanın en alt kısmına bakabilirsiniz.

 

ŞİRKET ÜZERİNDEN ÇALIŞMA İZNİ NASIL ALINIR ?

Türkiye’de bir şirket ya da şahıs firması kurmuş yabancı uyruklu bir şahsın çalışma izni alması şarttır.

Yabancı uyruklu şahsın Türkiye’de oturma izni yoksa veya şahıs ülkesinde bulunuyorsa, çalışmak istediği şirketin, imza sirküleri, ticaret sicil gazetesi, vergi levhası, faaliyet belgesi gibi evrakları ile beraber, tarafımızca hazırlanan belirli süreli iş sözleşmesi ve dilekçe ile vatandaşı oldukları ülkedeki Türk Konsolosluğu’na vermeleri gerekmektedir.  Çalışma izni almak amacıyla verilen dosyanın akabinde yabancı şahsa ilgili Konsoloslukça referans numarası verilmektedir. Bu referans numarasının tarafımıza bildirilmesinden sonra gerekli başvurular yapılmaktadır.

Çalışma İzni Kriterleri;

1. Çalışma izni talep edilen işyerinde her bir yabancı için en az 5 T.C. vatandaşının istihdamı zorunludur. Şirket ortağının yabancı olması ve çalışma izni talep etmesi durumunda 5 kişilik istihdam şartı, Bakanlıkça verilecek bir yıllık çalışma izninin son 6 ayı için aranır ve şirket ortağı yabancının, 40.000 TL’den az olmamak üzere sermaye payının en az yüzde 20 olması zorunludur.

2. İşyerinin ödenmiş sermayesinin en az 100.000 TL veya brüt satışlarının en az 800.000 TL veya son yıl ihracat tutarının en az 250.000 ABD Doları olması gerekmektedir.

 

Çalışma İzni Harçları

 

Çalışma izni ve İkamet izni harç tutarları

ÇALIŞMA İZNİ HARÇ TUTARLARI SÜRE 2021 YILI HARÇ TUTARI
Süreli Çalışma İzin Belgesi 1 yıla kadar (1 yıl dahil) 1017,80 TL
Süreli Çalışma İzin Belgesi 2 yıllık süre uzatımı 2 yıla kadar (2 yıl dahil) 2034 TL
Süreli Çalışma İzin Belgesi 3 yıllık süre uzatımı 3 yıla kadar (3 yıl dahil) 3051 TL
Süresiz Çalışma İzin Belgesi 10.181,70 TL
 DEĞERLİ KAĞIT BEDELİ 125 TL

-Çalışma izni harç tutarı 9130 kodlu hesaba,
-Değerli Kağıt Bedeli ise 9267 kodlu hesaba ayrı ayrı makbuzlarla (Şahsın yabancı kimlik numarası beyan edilerek) yatırılacaktır.

Yabancıya ait Yabancı Kimlik Numarasının belirtilmemesi halinde bankalarca tahsilat yapılamayacaktır. Harç tutarları yatırılırken Bankaya harç tutarı dışında herhangi bir havale veya benzeri masraf ödenmeyecektir.

  1. T.C. Ziraat Bankası
  2. T. Vakıflar Bankası
  3. T. Halk Bankası

 

Bildirim tarihinden itibaren 30 gün içinde istenilen harç ve değerli kağıt bedelinin  yatırılmaması halinde çalışma izin başvurusu işlemden kaldırılmaktadır.

 

Kaybolduğu bildirilerek yenilenmesi talep edilen çalışma izin belgesi ve çalışma izni muafiyetlerinden güncel çalışma izni harç bedelinin yarısı ve güncel değerli kağıt bedeli tam olarak alınır. (492 sayılı Harçlar Kanunu 90. Md.)