Nisan 6 2023
Ç - 116 Tahdit Kodu Nedir? Deport kararı nasıl kaldırılır?
Türkiye'de yaşayan bir yabancı geçimini meşru olmayan yollardan sağladığında konulan tahdit kodudur. Ç - 116 Tahdit Koduna sahip olan kişiler Türkiye' ye beş yıl giriş yapamazlar giriş yasağı uygulanır.
Giriş yasağı Türk Konsolosluklarından veya İçişleri Bakanlığı'na yapılacak başvuruyla sorgulanabilir ve buna göre yasağın kaldırılması başvurusu yapılabilir. Ayrıca Türkiye'den sınır dışı edilen yabancıların Türkiye'ye girii, Genel Müdürlük veya Valilikler tarafından yasaklanır. Bu yasaklama süresi en fazla 5 yıldır.
Sınır dışı etme süresi 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası koruma Kanununun (YUKK) yabancılar başlıklı ikinci kısmının sınır dışı etme başlıklı dördüncü bölümünde 52 ile 60'ıncı maddeleri arasında düzenlenmiştir.
DEPORT EDİLEN KIŞI ÜLKEYE GERİ GİREBİLİR Mİ?
Deport edilen kişinin ülkeye geri girebilmesi için deport nedeninin ortadan kalkması lazımdır. Deport edilen kişi deport kararına itiraz edebilir. bu durum idari işlem niteliğindedir ve idari bir süreç gerektirmektedir. Bu idari işlemlerin iptaliyle ilgilenen mahkeme çeşidi de idare mahkemeleridir. İdare mahkemelerinde deport edilen kişi iptal davası açabilmektedir. Deport kaldırma işlemleri iki türlü olabilir. İlk olarak yabancı meşruhatlı vize almış olabilir. Bu vize ile hakkında verilen sınır dışı süresi dolmadan ülkeye giriş yapabilir. İkinci olarak da yabancı hakkında verilen deport kararının iptali idare mahkemesinden dava yolu ile talep edilebilir.
DEPORT KALDIRMA DAVASINDA GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME
Deport kaldırma davası özünde idari işlemin iptali davası olduğundan görevli mahkeme İdare Mahkemeleridir. İdari gözetim kararına karşı açılacak davalarda ise görevli mahkeme Sulh Ceza Hakimliği'dir. deport kaldırma davasında yetkili mahkeme kararı veren idarenin bulunduğu yer mahkemesidir. Yani karar İstanbul Valiliği ya da İstanbul İl Göç İdaresi tarafından verildiyse dava İstanbul İdare Mahkemelerinde açılmalıdır. Yine idari gözetim kararına karşı açılan dava da gözetimin uygulandığı yer mahkemesinden görülmektedir.
UYARI!!!
Burada paylaşılan bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirimez, Akyüz Permit Danışmanlık bürosu olarak, doğru ve günvel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir. Ancak, burada paylaşılan bilgiler yayımlandıktan sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu videoda ki hiç bir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu video da yer alan bilgilire dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce mutlaka yasal temsilcilerinize danışınız.